Skilsmisseraten øker markant etter perioder vi tilbringer mye tid med familien. Etter jul- og sommerferie opplever mange par at ekteskapet tar slutt og ender i skilsmisse. Mange par som sliter i hverdagen, opplever ferier og perioder med mye tid sammen som ekstra krevende.
Divorce day – skilsmissedagen
I Storbritannia brukes begrepet «divorce day» – skilsmissedagen om den første mandagen etter juleferien. Det er den dagen i året da flest par velger å gå fra hverandre.
I Norge kan man se topper i separasjon og skilsmisse både etter jul og etter sommerferien. Mye tyder på at par som sliter i hverdagen, ikke får det bedre når de må tilbringe mer tid sammen og fokuset på «kos» er høyt.
Skilsmisser i etterkant av korona-krisen
Norge, og verden, er nå i en situasjon vi ikke har vært før i fredstid. De fleste av oss har vært oppfordret til å holde oss hjemme fra jobb og arbeide hjemmefra. I tillegg har skoler og barnehager i perioder vært stengt. Mange av oss har også opplevd lengre perioder hvor vi har vært i karantene i hjemmene våre, de smittede har vært i isolasjon.
Vi tilbringer mer tid sammen enn vanlig i hverdagen. De mange ulike roller vi må kombineres samtidig kan bli en utfordring for mange. Rollen som tilstedeværende, tålmodig og pedagogisk forelder, med ansvar for aktivisering og undervisning av barn, skal kombineres med å være en fulltids arbeidstaker på hjemmekontor, samtidig skal man være en partner for ektefellen eller samboeren. For mange kan dette bli en kilde til store konflikter og sannsynligheten for at en del ekteskap ikke overlever denne krisen og ender i skilsmisse er stor.
Konfliktforebyggende tiltak
Økonomiske uenigheter kan tære på forholdet. Det kan være en fordel å snakke sammen i gode tider, for å forebygge store konflikter om forholdet skulle ryke. Etter et samlivsbrudd er ofte viljen til å finne fleksible løsninger langt mindre enn den er mens man fortsatt er sammen. Kanskje det er fornuftig å bruke noe av den ekstra tiden vi har fått hjemme nå til å planlegge for fremtiden og snakke sammen om økonomien. Både samlivsavtaler og ektepakter kan virke forebyggende på store konflikter, om samlivet på et senere tidspunkt skal ta slutt. Har en av dere særkullsbarn kan kanskje også et testament forebygge usikkerhet og konflikter. Vi bistår gjerne med rådgivning og opprettelse av dokumentene.
Skilsmisseoppgjør
Dersom samlivsbruddet er et faktum og dere skal gjennomgå en skilsmisse, er det mange spørsmål som dukker opp, da vil de fleste ha behov for noen gode råd.
Problemstillinger som ofte dukker opp i forbindelse med skilsmisse er spørsmålet om hvem har rett til å overta boligen, og hvor mye den enkelte har krav på i skjevdeling og hvordan de ulike verdier skal fordeles.
Avtaler om barna
Om det er barn i familien vil det ofte være mye følelser involvert, og det er mye som skal ordnes, både praktisk og økonomisk, ved en skilsmisse og samlivsbrudd.
Par med barn under 16 år må gjennomgå obligatorisk mekling ved samlivsbrudd. Målet med meklingen er å få foreldrene til å inngå en skriftlig samværsavtale, som regulerer hvor mye tid barna skal tilbringe med hver av foreldrene, men hva skjer om dere ikke blir enige om en samværsavtale?
Foreldre som ikke klarer å bli enige om spørsmål om foreldreansvar, fast bosted og samvær på familievernkontoret, vil de ha behov for advokatbistand. Som advokat kan vi bistå med rådgivning, forhandlinger og om det blir nødvendig føre saken for retten. Det er også mulig å forhandle om dette før man flytter fra hverandre, for å sørge for en mest mulig skånsom overgang for barna.
Ta gjerne kontakt om du har spørsmål.
Kontakt advokat Cathrine Rieber-Mohn for en uforpliktende prat på telefon 413 13 880 eller e-post cathrine@advokatrm.no.
I disse koronatider arbeider vi elektronisk ved vårt kontor. Vi er tilgjengelig for møter over telefon, eller ved videokonferanse om det er ønskelig.
Skolevalg – hvem bestemmer hvilken skole barnet skal gå på?
Når er delt fast bosted til barnets beste?
Hvordan vurderer retten påstander om overgrep under samvær?
Hvordan fordele verdier og ting ved en skilsmisse?
Hvilke momenter legger domstolen vekt på ved valg av bosted?
Fordeling av verdier ved skilsmisse
EMDs explorer-regel pålegger endring i håndtering av samværssabotasje
Mor fikk foreldreansvaret alene etter samværsvegring
Gode råd når barn ikke vil på samvær – samværsvegring
Minimumssamvær – hvor mye samvær har man rett på?