Hvem må samtykke for at barn mellom 12 og 16 år kan få koronavaksine?
Ettersom vaksinasjonsprogrammet for koronavaksiner nå har blitt rullet ut for barn ned til 12 år, har det aktualisert spørsmålet om hvem som må gi samtykke for at barn under 16 år kan få koronavaksine.
Vaksinasjon er helsehjelp, i utgangspunktet kan helsehjelp kun gis med samtykke fra pasienten. For barn er det fastsatt i loven at foreldrene, eller andre med foreldreansvaret, har rett til å samtykke til helsehjelp for pasienter under 16 år. Dette innebærer at det som utgangspunkt kreves samtykke fra begge foreldrene når foreldreansvaret er delt, og at en forelder som ikke har del i foreldreansvaret, som utgangspunkt ikke kan samtykke på vegne av barnet.
Det finnes flere unntak fra denne hovedregelen. For helsehjelp som regnes som en del av den daglige og ordinære omsorgen for et barn, er det tilstrekkelig med samtykke fra én av foreldrene. Det gjelder også en forelder som ikke har del i foreldreansvaret. Dette inkluderer behandling for vanlige tilstander som halsbetennelse, influensa, skrubbsår osv.
Vaksinasjonsprogrammet, krav om foreldreansvar
Barnevaksinasjonsprogrammet er også regnet som del av den daglige og ordinære omsorgen for barnet, men i motsetning til annen helsehjelp som nevnt over, kreves det del i foreldreansvaret for å samtykke til vaksinasjon av et barn, men det er tilstrekkelig at én av foreldrene med foreldreansvar gir samtykke, om begge foreldrene har foreldreansvaret sammen.
Samtykke til vaksine mot covid-19, koronavaksine
Koronavaksinen er ikke del av det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet og faller dermed ikke inn under særregelen for barnevaksinasjonsprogrammet, som sier at det er tilstrekkelig at en av foreldrene samtykker.
Helsedirektoratet har foretatt en vurdering av om koronavaksinen kan anses som en del av den daglige og ordinære omsorgen for barnet, slik at det er tilstrekkelig med en forelders samtykke, men de har komme til at for vaksiner utenfor barnevaksinasjonsprogrammet, som reisevaksiner, influensavaksiner og nå også koronavaksine, faller utenfor unntaksregelen, slik at hovedregelen om at begge foreldre med foreldreansvar må samtykke gjelder, for at vaksinen kan gis til barnet.
Foreldreansvar alene
Denne problemstillingen har ført til en aktualisering av spørsmålet om delt foreldreansvar. For foreldre som i praksis er alene om omsorgen for barna, mens den andre forelderen er utilgjengelig, eller ikke involvert i barnas liv, kan det by på store utfordringer at det kreves samtykke fra begge foreldre for å vaksinere barnet. Barna er ofte så store, for øyeblikket vaksineres barn fra 12 år og oppover, slik at barnet selv kanskje har et klart ønske om å få vaksinen, for å gjenoppta et normalt sosialt liv. Da er det en stor belastning for barnet at en forelder nekter dem vaksinen.
En del foreldre ønsker derfor å få endret fra felles foreldreansvar til foreldreansvar alene, slik at de alene kan ta beslutningen på vegne av barnet.
Lurer du på hva som skal til for at du kan få foreldreansvar alene kan du lese mer om det her.
Fri rettshjelp
I alle saker som omhandler barn, fast bosted, samvær og foreldreansvar vil man kunne få fri rettshjelp. Dette forutsetter at man oppfyller de økonomiske vilkårene. Advokaten vil alltid sjekke om du har krav på fri rettshjelp ved oppstart av din sak.
Trenger du hjelp til å få foreldreansvaret alene? Ta kontakt for en uforpliktende prat om din sak.
Kontakt advokat Cathrine Rieber-Mohn for en uforpliktende prat på telefon 413 13 880 eller e-post cathrine@advokatrm.no.
Norge dømt i menneskerettsdomstolen.
Har barnet ditt blitt akuttplassert av barnevernet?
Samvær med tilsyn – når kan det kreves?
Hvem har rett til å beholde boligen ved skilsmisse?
Skjevdeling i arveoppgjør – sammensatt skifte
Pålegg om hjelpetiltak i barnevernssak
Delt bosted eller samvær, hva er forskjellen?